HTML

Vidék

Vidékfejlesztés, mezőgazdaság, vidéki élet. Madárfütty, szabad ég, tiszta levegő. Lehet más a vidék!

Friss topikok

Linkblog

LMP vidékpolitikájának fő vonalai

2010.02.05. 08:07 Gaiaman

A vidékfejlesztésről szóló 12 pontot tartalmazó kiadvány itt letölthető.

Hazánk népességének túlnyomó többsége vidéken él, ezért az LMP számára stratégiai kérdés, hogy a vidéken élők életminőségének javulásával növekedjen az ország vidéki területeinek népességmegtartó ereje, ezáltal a lakosság minél szélesebb körének nyújthasson egészséges és biztonságos lakóhelyet a nagyvárosokon kívüli környezet.


Azonban a jelenlegi tendenciák más irányba mutatnak. Az elmúlt kormányok óriási hibája a vidék helyzetének olyan szintű rombolása, hogy az mára már kritikussá vált. A legveszélyeztetettebb, legrosszabb helyzetbe a kisfalvak sodródtak, de mára gyakorlatilag minden más vidéki kistelepülés is egyre aggasztóbb állapotban van. A kedvezőtlen jogszabályi környezet és az alulfinanszírozás miatt a vidéken igénybe vehető közszolgáltatások száma csökken, az oktatási és művelődési feltételeket tönkretették, a vidék megközelíthetősége romlik, a fő megélhetést biztosító mezőgazdasági termelést az ésszerűtlen támogatási rendszerek az alacsonyabb munkaerő igényű monokultúrák
és a nagybirtokok irányába tolták, s mindez magával vonzotta a népesség elvándorlását. Ennek eredményeként a vidéki közösség összetartó ereje megszűnőben, a szolidaritás eltűnőben van – így a kedvezőtlen gazdasági és politikai környezet társadalmi problémákat hoz magával.


„A néphagyomány tart meg bennünket magyarnak, s a nemzetközi műveltség tesz bennünket európaivá”- mondta Györffy István néprajztudós a „Néphagyomány és nemzeti művelődés” című akadémiai székfoglalójában 1938-ban. Az LMP olyan vidéket szeretne, amelyik ismeri és tiszteli hagyományait, de európai képzettséggel gyakorolja demokratikus jogait, védi környezetét és erőforrásait, technológiailag fejlett szinten áll, hozzáfér a közművelődéshez, és egy felvilágosult vidék önrendelkező jogával építi saját közegét, közösségét, erős nemzeti és vidéki identitással.

Ehhez azonban komoly változtatásokra van szükség...


Meg kell tanulnunk úgy gondolkozni, hogy a vidék nem pusztán mezőgazdasági terület, az élelmiszer előállításának színtere, nem pusztán a biodiveriztást fenntartó élőhely, ahogy a vidékfejlesztés sem pusztán agrár rendszerek fejlesztéséből álló támogatási rendszer. A vidék sokszínű kultúlis élettér, az egészéges életmód színtere, a dugók, tömbházak nélküli élet egy alternatívája, amely sok-sok ember életének biztosít teret.
 

2 komment

Címkék: lmp vidékpolitika elméleti alapok

A bejegyzés trackback címe:

https://videk.blog.hu/api/trackback/id/tr301730004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Villy 2010.02.11. 01:42:27

"Hazánk népességének túlnyomó többsége vidéken él"

Hát ez elég érdekes lenne, mert 2/3 él városban.

Alensha 2012.01.12. 20:10:26

@Villy: Jó, mert mostanában már minden város, ahol van két bolt meg egy kocsma. Az én fogalmaim szerint úgy 30 000-es lakosságnál kezdődik a város (azalatt lehet mondjuk kisváros, ha megvan az a hangulata).

Ebbe a blogba amúgy két év alatt senki nem kommentelt rajtad kívül? Látszik, milyen sok a falusi LMP-szavazó :D
süti beállítások módosítása