HTML

Vidék

Vidékfejlesztés, mezőgazdaság, vidéki élet. Madárfütty, szabad ég, tiszta levegő. Lehet más a vidék!

Friss topikok

Linkblog

Jól finanszírozott önkormányzatokat!

2010.02.12. 08:33 Gaiaman

Az ország közgazdasági berendezkedése, az elmúlt évtizedekben megvalósított gyakorlati központi elosztási rendszer teljes kudarcát leginkább a vidék helyzete bizonyítja. Csökkenő számú és minőségű közszolgáltatások, tönkremenő és egyre használhatatlanabb közutak, bezárt iskolák, fogyatkozó munkahelyek, csődbemenő önkormányzatok: ezek az „eredményei” az elmúlt két évtized forráselosztási rendszereinek.


A régiók, a városok és falvak, és egyes települések között is hatalmas eltérések vannak az elérhető közszolgáltatások kínálatában és minőségében, attól függően, hogy mekkora a munkanélküliség, milyen az örökölt infrastruktúra, vagy a helyi vállalkozások jövedelmezősége. A hátrányos helyzetű térségek lemaradása növekszik, a helyi szolgáltatások leromlása esetenként a középosztály elköltözéséhez, a hátrányok
rögzüléséhez vezet. A helyi önkormányzatok feladat- és hatásköre széles, adóztatásra viszont csak nagyon korlátozott lehetőségük van, így kevés mozgásterük van arra, hogy jó minőségű közszolgáltatásokat nyújtsanak. A lakosság és a civil szervezetek korlátozottan vesznek részt a helyi döntésekben, gyakori, hogy a helyi fejlesztéseket nem a szükségleteke, hanem a politikai kapcsolatok döntik el.


Olyan finanszírozási rendszerre van szükség, amley biztosítja a legkisebb településen élők esélyegyenlőségét is, nagyobb mozgásteret ad a helyi döntéseknek, ugyanakkor biztosítja, hogy a közszolgáltatások mindenütt jó minőségűek és elérhetőek legyenek. A jó minőséget a bonyolult és gyakran változó normatívarendszer helyett a szabadon elkölthető források növelése és egyúttal a szolgáltatások eredményességének rendszeres ellenőrzése
által javasoljuk biztosítani, az esélyeket kiegyenlítő differenciálás növelésével.
 

A közforrások bővebb helyi elosztására, jobban finanszírozott önkormányzatokra van szükség! Kiegyensúlyozott, kiszámítható, bővebb önkormányzati költségvetések kellenek, nem szabad engedni, hogy politikától függő pályázati rendszereken múljon egy-egy iskola fűtése, egy-egy járda elkészülése a vidéki településeken! A kormányzati függőséget meg kell szüntetni a közszolgáltatások finanszírozásában, és nem szabad megengedni, hogy az önkormányzatok működését a rövid távú, országos pártpolitikai megfontolások rángassák! Javítani kell a települések esélyegyenlőségét, és a kistelepülések számára is normatívan kell biztosítani a működés és a településfejlesztés pénzügyi hátterét!


Erősíteni kell az önkormányzatok szerepét a helyi közbiztonság-fejlesztésben, és olyan közösségi alapú közbiztonsági rendszerek kiépítésével kell segíteni az önkormányzatokat, amelyek alkalmasak a rend megtartására.
 

1 komment

Címkék: önkormányzat vidék helyi gazdaság helyi piac

A bejegyzés trackback címe:

https://videk.blog.hu/api/trackback/id/tr791730264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Villy 2010.02.12. 13:39:21

Szerintem ezzel éppen a gazdagabb települések járnak jól.

Ha több adót hagynak helyben, az tuti annyit jelent, hogy fentről kevesebbet is fognak juttatni az önkormányzatoknak. Szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy sikerül kidolgozni egy olyan differenciált elosztási rendszert, ami kevesebbet ad a helyi önkormányzatoknak magasabb szintről, és a kis települések se kapjanak kevesebbet. Ilyen csak papíron meg elméletben létezik, a gyakorlatban ezt nem igazán sikerült megvalósítani. Alapozzuk már a realitásokra az ilyen terveket,

Magyarországon ilyenkor addig jut a tudomány, hogy fűnyíróelven elvennék az addig juttatott pénzt.

Azok a települések, amik meg jól elvannak a helyi adóval, mert megtelepedett a Nokia (Komárom), Suzuki (Esztergom) stb, vagy van számottevő turizmus (idegenforgalmi adó) azok meg biztos nem járnak rosszul.

Azok a vidéki kistelepülések, ahol meg nincs semmi ugyan milyen adót tarthatnának helyben? 0 ipar, magas munkanélküliség, alacsony népességszám meg ingatlanárak. Ezek éppen abból tudnak megélni, amit a közösből kapnak.

Ennek, amit írsz csak akkor lenne értelme, ha nem felzárkóztatni kéne az ilyen településeket, hanem már ott tartanánk, hogy akkor innentől álljanak meg a saját lábukon, mert elvileg képesek rá.
süti beállítások módosítása