HTML

Vidék

Vidékfejlesztés, mezőgazdaság, vidéki élet. Madárfütty, szabad ég, tiszta levegő. Lehet más a vidék!

Friss topikok

Linkblog

Nem hagyjuk cserben a vidéket!

2010.02.04. 18:45 Gaiaman


Az LMP erőteljesebb szabályozást követel a termőföld megőrzéséért

 

A földmoratórium meghosszabbítására tesz javaslatot, valamint nemzeti kerekasztal létrehozását kezdeményezi a Lehet Más a Politika. A párt azt szeretné elérni, hogy a földpiac megnyitását felkészülten, fenntartható vidékstratégiával várja az ország, és megakadályozhatók legyenek a további spekulatív szándékú földfelvásárlások. A társadalom ez irányú igényének kifejezésére pedig aláírásgyűjtést indít az LMP.

 

2011-ben lejár a földmoratórium - a termőföld tulajdonlásának átmeneti korlátozása - határideje, melyet az Európai Unióhoz való csatlakozásunk idején sikerült kiharcolni. Csakhogy a hazai szabályozás és a mezőgazdaság nem készült fel a megnyíló földpiac okozta változásokra. A szabad földvásárlás lehetőségének megjelenése változatlan szabályozás mellett beláthatatlan károkat okozna a magyar agráriumnak, és súlyos válságot idézne elő vidéken.

 

A Lehet Más a Politika ezért azt javasolja, hogy a magyar kormány haladéktalanul kezdeményezzen tárgyalásokat az Európai Bizottsággal a földmoratórium meghosszabbításáról. Egyik legfontosabb természeti erőforrásunk a termőföld, így ennek megőrzése és védelme olyan nemzetbiztonsági kérdés, amely alapvető hatással lehet a gazdaság stabilitására és a következő generációk életminőségére.

 

Az LMP tisztában van azzal, hogy a moratórium hosszú távon nem tartható fenn és önmagában nem is oldja meg a vidék gondjait. Miután a termőföld-eladási korlátozások zsebszerződésekkel való kijátszása, a termőföld nagyfokú birtokkoncentrációja, a kereskedelmi, spekulatív szándékú felvásárlása már megkezdődött, a moratórium meghosszabbításánál hatékonyabb lépésekre is szükség van!

 

A 2011 után legalább 3 évvel meghosszabbított korlátozás révén nyert időt arra kell felhasználni, hogy kidolgozzunk egy fenntartható vidékstratégiát és az ehhez kapcsolódó szabályozási elemeket. Ennek védenie kell a helyi, életvitelszerűen gazdálkodó réteg érdekeit a befektetői réteg tőkeelőnyétől, és segítenie kell a működőképesebb termőföldtulajdon-szerkezetet kialakulását. Emellett úgy kell átalakítanunk az agrártámogatási rendszert, hogy az a fenntartható termelést, az egészséges élelmiszer-előállítást, a piaci hátrányok leküzdését, így a vidék jövedelemtermelő és népességmegtartó képességének növelését segítsék - ne pedig a még nagyobb birtokok létrejöttét.

 

Annak érdekében, hogy egy valamennyi érintett által elfogadható, a jó nemzetközi – például dán és francia - példák legjobb elemeit befogadó új stratégia és szabályozás jöhessen létre, a Lehet Más a Politika kezdeményezi egy nemzeti kerekasztal felállítását a parlamenti pártok, érdekképviseletek, civil szervezetek és a tudományos élet képviselőiből. A kerekasztal feladata, hogy kidolgozza azokat a szükséges jogszabály-módosító lépéseket és stratégiát, amely elősegíti a termőföld megőrzését és a fenntartható vidék létrejöttét.

 

A Lehet Más a Politika a fenti célok társadalmi igényének alátámasztása érdekében aláírásgyűjtést kezdeményez. Az LMP egyben nyilvánosságra hozza 12 pontos programját, mellyel a fenntartható és élhető vidék megteremthető.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vidék termőföld földmoratórium

A bejegyzés trackback címe:

https://videk.blog.hu/api/trackback/id/tr981729947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása